Търсене в този блог

сряда, 30 май 2012 г.

                            Нов силен трус?

Сеизмологът проф. Бойко Рангелов чертае сценарий – ако има нов силен трус, той ще ни сполети до 2 седмици!

До 2 седмици е възможен нов, по-силен трус. Това е най-песимистичният вариант, който предвиждат родни сеизмолози, пише електронното издание на в. „24 часа”.
земетресение4 300x168 Сеизмолози: По силен трус се очаква до 2 седмици!
Ще има ли до 2 седмици ново земетресение?!
В интервю за вестника сеизмологът проф. Бойко Рангелов разкрива предположенията си, че е възможно страната ни да се люлее отново в най-скоро време. Това обаче не е задължително или напълно вероятност, а просто предположение, заставащи в най-песимистичния ъгъл на прогнозата.
В отсрещната страна стои далеч по-желаният вариант – вълненията в земните недра да затихват и постепенно земята под краката ни да кротне. На този етап се смята, че именно това е най-възможното развитие на драмата със земетресението, която от вчера е водеща тема на разговор и новинарски емисии в България.
Зад същото виждане – че каквото било – било и че земетресението бързо затихва, застава и доц. Емил Ботев, шеф на департамент „Сеизмология” в геофизичния институт на БАН.
Въпреки че тези са 2-те основни версии, които са ясни за наплашените българи и без да имат научни знания за случващото се в земните недра, всички искат да чуят и прочетат какво следва оттук нататък. И все пак – с категоричност не може да се каже дали в следващите няколко дни ще има нов силен трус у нас.