Търсене в този блог

четвъртък, 31 юли 2014 г.

Пеевски заплашил Робева, че ще напълни дупка с нея

Делян Пеевски бил заплашвал два пъти пред свидетели Робева, че ще напълни някоя дупка. Заради това, че казала, че Ирен Кръстева източва тотализатора. Робева не възприела сериозно заплахата: Ама какво толкова. Виждате, че съм жива и здрава, каза тя. Николай Бареков наистина е притиснат, нападат го и той изпозва не добрия начин да се защити, хвърли се по НТВ Нешка Робева да го защитава. Ако я бил попитал, тя щяла да му каже да не хвърля в общественото пространство неща, които били обществено известни. Вие знаете ли откъде са парите на Бареков, попитаха водещите. А вие знаете ли откъде са парите, с които ви плащат заплати, контрира тя. От реклами, отговориха водещите. Нешка Робева обаче се измъкна от въпроса и каза, че това не било важно, иначе трябвало да се пита въобще откъде са парите. Бареков по-лош ли е от Борисов, попита още тя. И каза, че слушала дитирамби от сутрин до вечер как Борисов щял да бъде нашият нов премиер. Но не чула медиите да поискат пълен отчет за управлението на Борисов. Тя разглеждала Бареков като млад човек, който искал да влезе в политиката, но не била негов морален гарант. И се възмути, че искали да я свържат с Пеевски и неговата майка. Той я бил заплашвал два пъти пред свидетели, че ще напълни някоя дупка. Тя не възприела сериозно заплахата. Ама какво има толкова. Виждате, че съм жива и здрава, каза тя. Ангел Славчев беше всеки ден до мен и разправяше колко много ме уважава. Но ако това беше така и уважаваше и себе си, трябваше още тогава да каже - аз имам принципи, не може така и така. Аз съм човек, който винаги е симпатизирал на лявата идея. Има обаче вътрешнопартийни работи и работите трябва да се решават вътре. АБВ и БСП трябва да се обединят, препоръча тя.

През 2013 г. средната заплата е била 808 лв.

Средномесечната работна заплата за 2013 г. е 808 лв. и се е повишила с 42 лв. спрямо 2012 г., или с 5,5 на сто. Равнището на регистрирана безработица в страната средно за 2013 г. е 11,3%. Равнището на регистрирана безработица в страната средно за 2013 г. е 11,3%. През 2013 г. средномесечният брой на безработните в страната е 371 380 лица. Данните са от годишния отчет "Държавното обществено осигуряване през 2013 г.", публикуван от Националния осигурителен институт. Средната работна заплата през 2013 г. в обществения сектор е била 839,75 лв., а в частния сектор - 797,75 лв. Продължава тенденцията средната работна заплата в обществения сектор да превишава тази в частния сектор, като през 2013 г. превишението е с 5,3%. През 2013 г. пенсиите продължават да са вторият по значимост източник на доходи за българските домакинства. Те формират 25,5% от общия доход на домакинствата, докато през 2012 г. техният дял е 26,7%.

Компресорен мотор с електрическо турбо за Ferrari

Инженерите от Ferrari работят усилено по нов двигател, в който ще бъдат интегрирани механичен компресор и електрически нагнетател. Според експертите на Скудерията тази нова технология ще позволи да бъде избегната т.нар. турбо дупка, като наред с това ще бъде подобрена и икономичността на двигателя.   Последното обаче няма да оказва по никакъв начин влияние на динамиката и производителността на мотора. Останалите подробности около новия агрегат се държат в тайна, но идеята е новата технология да се интегрира в дванайсетцилиндровите мотори на компанията и те отново да не разчитат на конвенционалното турбо.   Ще припомним, че на този етап в моделната гама на Ferrari има само една модификация с турбо - California T, Този мотор е с работен обем 3.8 литра и с два турбо компресора. Очаква се, че вторият модел, който ще бъде снабден с турбо ще стане новата генерация на 458 Italia

UK: Ебола е заплаха за Острова

Вирусът Ебола, който уби над 670 души в Западна Африка, е заплаха за Великобритания, обяви пред Би Би Си външният министър на Обединеното кралство Филип Хамънд. Досега британци не са били засегнати и не е имало случаи на Острова, но правителството гледа на евентуално избухване много сериозно, каза Хамънд. Той уточни, че ще председателства по-късно през деня среща на извънредната комисия Cobra. Вчера Агенция в Англия за обществено здраве издаде национален сигнал до британските лекари поради опасения, че вирусът може да се разпространи на Острова. Междувременно д-р Брайян МакКлоски, отговарящ за световното здраве в Агенцията, уточни, че огнището на заразата все още не е под контрол в Западна Африка. Миналата седмица се установи, че един заразен човек от Либерия е пътувал през голямо нигерийски летище. Няколко западноафрикански авиокомпании вече са спрели да летят до Либерия и Сиера Леоне заради опасенията за огнището от Ебола. По-рано, главен учен на правителството сър Марк Walport заяви пред Daily Telegraph Ебола е заплаха, защото за това как "взаимосвързани" светът е сега. Междувременно правителственият научен съветник сър Марк Уолпорт заяви пред в. „Дейли телеграф“, че Ебола е заплаха, защото в момента светът е много свързан. „Най-смъртоносни за хората са тези инфекции, които винаги произлизат от други видове. Те са потенциално най-голяма заплаха за нас“, уточни сър Марк Уолпорт. Според него човечеството е имало късмет със САРС. „Ние трябва да мислим за риска и да го управляваме внимателно“, препоръча сър Марк Уолпорт.

Дейвид Камерън обяви нови мерки срещу имиграцията

Британският премиер Дейвид Камерън ще обяви строги мерки в областта на имиграцията, които ще намалят на половина времето през което чужденците ще могат да искат помощи в Обединеното кралство. Управляващата коалиция ще представи закони, които да гарантират,  че имигрантите от Европейския съюз могат да кандидатстват за помощи за безработица само три месеца, посочва премиерът Камерън в статия за британския ежедневник „Телеграф“. Премиерът също така обещава да спре рекламирането на повече от 500 000 британски работни места, които се предлагат в целия ЕС и обявява новите строги ограничения срещу колежите, предлагащи визи за "фалшиви" студенти. Правителството ще направи промени в системата за имиграция, която постави "Великобритания на първо място" и ще гарантират, че Великобритания е "страна, която лесно може да бъде измамена", отбелязва Камерън. „Ние променяме правилата, за да не може всеки да идва в тази страна и да очаква да получи помощ за безработни незабавно, те трябва да чакат най-малко три месеца”, допълва премиерът. Под мерките, обявени миналата година, европейските имигранти трябва да изчакат три месеца преди да могат да поискат помощи за безработни. След това могат да подадат молба за помощи за максимален срок от шест месеца. Последната намеса на Камерън по повод имиграцията се разглежда като опит да се привлекат обратно Консервативните избиратели, които дезертираха към партията на Найджъл Фараж – UKIP, през последните месеци. 

Шофьорите около строежа на метрото ще паркират безплатно на "Джеймс Баучер"

Заради започващото строителство на разширението на метрото до столичния квартал "Хладилника" шофьорите, които живеят в района, ще могат да паркират безплатно на буферния паркинг при метространция "Джеймс Баучер", съобщиха от Столична община. Това ще става със специален талон, който ще се издава по адресна регистрация от районното кметство. Капацитетът на паркинга е 620 паркоместа. Строежът започва утре и ще продължи до 1 юни 2016 г. Новата станция ще се казва "Витоша", с дължина 1.3 км.Настъпват и сериозни промени в движението по бул. "Черни връх" - и на градския транспорт, и на автомобилния трафик, за следващите две години. В момента пътниците на метрото получават възможност за 2 часа безплатен паркинг, а след това таксата е 0.50 лева на час. За останалите е 1 лев на час. Притежателите на карта за цялата градска мрежа могат да паркират колите си безплатно в буферните паркинги на метрото - до станциите "Джеймс Баучер", "Цариградско шосе - Интер експо център" и "Бели Дунав" с общ капацитет около 300 паркоместа.

Петима са арестуваните полицаи от „Сигма”

Не само началникът на звено „Сигма“ в СДВР Ивайло Василев, а и четирима негови подчинени са задържани при операцията на дирекция „Сигурност“ в МВР в сряда следобед, предаде "Хоризонт". За акцията, ръководена от Специализираната прокуратура, БЛИЦ съобщи още снощи. Арестуваните са с мярка „задържане под стража“ за 24 часа и са настанени в арестите на различни поделения на столичната полиция. Причината, по неофициална информация, са финансови злоупотреби. Очаква се по-късно МВР и прокуратурата да дадат повече информация.
Секретен план за разрешаване на украинската криза по мирен път се разработва от Русия и Германия, пише The Independent, като се позовава на неназован източник. Според получената информация, бил е разработен специален документ, предвиждащ мерки за стабилизиране на икономиката на Украйна, гарантиране на границите й и сигурност на газовите доставки. Едно от условията за влизане в действие на плана е признаване на присъединяването на Крим към Русия от международната общност. В замяна е предвидено прекратяване на руската помощ за сепаратистите в Източна Украйна, предаване на властта в региона на „преходни структури”, отказ на Киев от приемане в НАТО и отказ на Русия да се намесва в търговските връзки на Украйна с Европейския съюз. Предвижда се и сключване на ново дългосрочно споразумение на Украйна с Газпром и компенсации от страна на Русия за финансовите загуби от прекратената аренда на базите на руския Черноморски флот в Крим. Планът е бил почти завършен, когато е станала катастрофата с малайзийския Боинг и това е отложило окончателното му съгласуване. Източникът на информация обаче е категоричен, че той не е отхвърлен и може да бъде завършен след като приключи разследването на причините за трагедията с малайзийския самолет. От своя страна, дипломатическото ведомство на Великобритания вече заяви, че е малко вероятно Лондон и Вашингтон да признаят присъединяването на Крим към Русия, което поставя прилагането на договореностите между Русия и Германия под въпрос.

Стотици роми напират да линчуват лекари в Пазарджик!

Стотици роми от пазарджишкия квартал „Изток” са се събрали снощи и са обсадили Многопрофилната болница в областния град. Същото е било положението и днес сутринта. Над 500 мъже с бради и жени с бурки са крещели и викали, искали да линчуват медиците. Причина за протеста е вчерашната трагедия, при която се удави 19-годишното мюсюлманско момиче Верка Якимова. Девойката влязла с религиозно облекло да се къпе в язовир „Добри дол” край село Дебращица и потънала. По закон е направен оглед на местопроизшествието, за доказване на причината на смъртта трябва да бъде направена и аутопсия на тялото. Ромите обаче са категорично против и са заявили, че аутопсията е против техните религиозни закони и ще накърни паметта на момичето. И снощи, и днес по над 20 полицаи са охранявали медиците, не са допуснати нарушения, няма ударени или ранени, съобщи за БЛИЦ говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. По случая с удавянето е образувано досъдебно производство. Прокуратурата ще се произнесе ще бъде ли все пак извършена аутопсия или задължителната такава ще бъде отменена заради религиозните нарушения на роднините на удавеното момиче. От полицията казаха още, че преди малко разбеснелите се роми са започнали да се разотиват.

Гръмотевици удрят днес Западна България, на морето - купон и жега

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури бе обявен за 7 области на страната. Това са Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил. Заради преминаващ южно от България циклон, в четвъртък главно в Западна и Централна България отново ще се развиват гръмотевични бури. На места ще бъдат силни, придружени от градушка, уточняват метеоролози. В източната половина от страната времето ще е предимно слънчево и горещо. Максимални температури от 24°-26° в Западна България до 30°-33° в Източна. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

сряда, 30 юли 2014 г.

Един убит, четирима ранени след обир на златарски магазин в Македония

Един човек е загинал и четирима са ранени при престрелка днес по обед в центъра на Дебър, предаде македонската телевизия Alsat-M. Инцидентът е станал, след като група от Албания се е опитала да ограби златарски магазин. Сред ранените е и собственикът на магазина. Групата е отвлякла таксиметров шофьор, който трябвало да ги закара и да ги вземе от местопрестъплението. Ранен е и шофьорът. До престрелката се е стигнало, след като собственикът на магазина и случайни минувачи са нападнали единия от разбойниците. Кметът на Дебър Ружди Лята заявил, че в града е настанал хаос след инцидента. Собственикът на магазина е успял да рани двама от нападателите. Някои от крадците, въоръжени с автомати, са откраднали автомобил и са успели да избягат. Граничният пункт край Дебър на границата с Албания временно е затворен.

Пребит с камъни французин

Вижте как лекари се борят за живота на обезобразения с камъни французин в Несебър 69-годишният французин Жоузеф Людман е жестоко обезобразен след побоя, който му бе нанесен на плажа в Несебър. Мъжът е с тежки травми по главата, докараха го в болницата целия окървавен и почти неадекватен. Настанен е в Отделение "Неврохирургия" и лекарите все още се борят за живота му, съобщава Флагман. Жозеф Людман е бил на плажа в Несебър заедно със съпругата си. Жената обаче го е оставила сам за малко и след като се е върнала, го намерила проснат на пясъка – окървавен и безпомощен. Двамата чужденци не знаят български или английски език и комуникацията с тях е трудна. В болницата все още чакат преводач, тъй като никой не разбира какво обяснява съпругата на французина. Мъжът не може да обясни какво му се е случило. Не е ясно дали са го нападнали, за да го оберат, или е паднал и си е разбил главата, ако е бил пиян. До момента в РУП – Несебър не е постъпвал сигнал и жалба за инцидента. След публикацията на Флагман.Бг полицията се е самосезирала по случая. "Не се касае за опит за убийство или за грабеж, а за битов инцидент. Разследването е поверено на участъка в Несебър. Разпитват се свидетели", каза директорът на РУП-Несебър Стайко Манев.

Верижна катастрофа на Е-79! Три коли в зверски сблъсък

Тежка верижна катастрофа стана преди минути на Е-79 край Джерман. Три коли се удариха, едната е обърната по таван. На мястото на инцидента има линейка и полиция. Една от колите е с италианска регистрация. По първоначална информация има един тежко ранен, съобщава Struma.bg. Движението е затруднено, има километрични опашки и в двете посоки.

Експерт: Неопитните украинци с 1 ракета „Точка У” може да сринат 9-етажен блок

Скандалното разкритие на CNN вчера, че украинската армия, по данни на американското разузнаване е извършила няколко пуска на тактически ракети с малък обсег срещу опълченците, днес е тема на множество коментари и анализи. LifeNews е изяснил какви точно ракети са използвани. Става дума за „Точка У”, разработени в СССР още през 70-те години. Освен ракетата комплексът включва пускова установка, арсенално оборудване и няколко вида влекачи. През 2013 г. Украйна е разполагала с 90 такива ракети: 78 на склад и 12 в бойна готовност в ракетната бригада в гр. Хмелницки. Но силоваците нямат никакъв боен опит в използването на тези ракети. В Украйна е извършен един единствен тренировъчен пуск на балистична ракета с малък обсег. И ракетите уцелват къща. Макар стрелбата да е била без реален боеприпас ракетата пробила покрива и е загинал един украинец. Това показва колко умеят да стрелят украинските военни. Така страшното оръжие, използването на което може да доведе до огромен брой жертви, е в ръцета на хора, които просто не могат да го управляват, коментира политологът Владимир Евсеев. При привеждането му в първа степен на готовност комплексът "Точка У" стреля на всеки две минути. Оръжието се отличава с голяма точност и обсег на действие до 120 км. Понастоящем това е най-тежкият боеприпас, който Украйна може да използва. Една ракета може да унищожи 9-етажен жилищен блок, обяснява военният коментатор Владислав Шуригин. Траекторията на полета се изчислява чрез цифрови карти на местността. Комплексът се изпозва за поразяване на тактически важни обекти, например за обезвреждането на команден пунк или склад на противника.  При ударите срещу опълченците вероятно са използвани ракети с различни бойни глави. Това може да са или осколъчно-фугасни ракети с площ на поразяване 2,3 хектара, или касетни ракети за удар по живата сила и бронирана техника на открита местност, допълва ръководителят на Центъра за военно прогнозиране Анатолий Циганок На 29 юли CNN сообщи, позовавайки се на три правителствени източника и данни от американското разузнаване, че през последните 48 часа киевските войски са осъществили няколко пуска на балистични ракети с малък обсег с бойни глави до 1 тон на територията на Донбас. Стартовата позиция и целите, срещу които са били използвани не се уточняват.

Подводна яма глътна 19-годишно момиче

19-годишно момиче от Пазарджик се удави в микроязовир край местността "Добра вода", съобщиха от ОД на МВР в Пазарджик. Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 13,45 часа. Нещастието се е случило, след като група от шестима младежи на възраст от 13 до 21 години влезли да се къпят във водоема. По всяка вероятност те са пропаднали в подводна яма. Пет от децата са били извадени от водоема от родителите си, но не са успели да спасят 19-годишното момиче. Семействата са били на пикник в планинската местност. Четирима от младежите са откарани с линейки до Спешна помощ-Пазарджик, а едно от децата от родителите му. Всички са в добро състояние и няма опасност за живота им.

Трус от 3.7 по Рихтер усетиха в Атина

Земетресение с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер (според предварителното измерване) разтърси дъното на залива между Евия и Атика. Епицентърът на труса е на 12 км източно от Рафина, 16 км югоизточно от Неа Макри и 35. източно от Атина. Земетресението е станало четири минути преди осем часа тази сутрин. Според данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитут 3.6 по Рихтер. Няма данни за разрушения и жертви.

Стръвница нападна метеороложка

Хищникът разбил вратата на вагона и захапал ръката на жената.Мечка нападна метеороложка на летището Сангар в Якутия, Кобяйски район, съобщиха служители на аерогарата, цитирани от lifenews.ru. Информацията за инцидента е потвърдена от полицията. Стръвницата се е промъкнала на територията на обекта през място, където не е имало огради. Мечката разбила вратата на метеорологичния вагон и захапала за ръката намиращата се вътре жена. Хищникът бил прогонен като по чудо от крясъците на жертвата. Пострадалата е откарана в болница. За нападението били информирани и ловци, които трябва да проследят животното и да го застрелят. На 28 юли мечка нападна 14-годишно момче в Курилските острови. След инцидента лекарите спасили младежа, като му направили 170 шева. Момчето било нападнато от мечката, когато се връщало вкъщи по оживена улица. Минувачи се опитали да спасят детето от лапите на мечката, но звярът не отпускал хватката си и държал здраво 14-годишното момче. /

Спипаха Сърбина, Дебелия, Каската и Дървото с награбени бижута, пари и скъпоценни камъни

При специализирана полицейска операция служители в сектор „Грабежи” към СДВР задържаха в столичния кв. ”Хаджи Димитър” софиянци - Б.С. /40 г./, Н.С. /38 г./, Д.Д. /37 г./ и 31-годишен сръбски гражданин, известен с прякорите си Джоле и Сърбина, съобщават от СДВР. Четиримата били арестувани, непосредствено след като извършили кражба от жилище. Справка в регистрите показала, че Б.С., известен като Брано и Дебелия, е регистриран в полицията за хулиганство и изнудване, и е осъждан за незаконно преминаване през границата и взломни кражби. Н.С., по прякор Каската, е известен на полицията за незаконно притежание на оръжие и осъждан за кражби и противозаконно отнемане на МПС. Д.Д.–Дървото има регистрации за противозаконно отнемане на МПС, кражби и е осъждан за нанасяне на телесна повреда. При последвали процесуално-следствени действия от адресите, обитавани от четиримата задържани, и от два леки автомобила „Мерцедес МЛ 400 ЦДИ” и „Ауди 100”, с които мъжете се придвижвали са намерени и иззети отнетите по време на кражбата вещи - ръчни часовници, бижута, скъпоценни камъни и пари. Намерени били също ръкавици, радиостанции, устройства за заглушаване на радиочестоти, инструменти за взломяване на касови и секретни брави, металорежещо устройство, мобилни телефони и други вещи, използвани в престъпната им дейност. По случая било образувано досъдебно производство, а след доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура на четиримата са повдигнати обвинения за извършено престъпление по смисъла на чл. 195 от НК. На Д.Д. е наложена мярка „подписка”, а на Б.С., Н.С. и сръбския гражданин - мярка за неотклонение „Задържане под стража” за срок от 72 часа.

вторник, 29 юли 2014 г.

КТБ – БИЗНЕС ИМПЕРИЯ ИЛИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА – ЧАКА СЕ ОТГОВОР!

разкрие, за да се видят лицата на олигарсите и техните лакеи. Раждането, възходът и падението на гиганта КТБ Формулата за успеха на КТБ и Цветан Василев е хазартна: Държавни пари – Придобиване на активи – Кредитиране на свързани компании – Изграждане на имидж – Високи лихви! КТБ е най-голямата олигархична империя, създавана в България от 89-та година насам. Тя е по-голяма от империята“Мултигруп“ създадена по времето на Беров, многократно по-голяма от „Орион“ при премиера Жан Виденов и от „Олимп“ при управлението на Иван Костов. Създадена е при управлението на Симеон Сакскобургготски и след всяко друго управление, дялът на държавните пари вложени в КТБ расте с невероятно темпо. (вижте по-долу таблицата) Липсата на правила за недопускане депозирането на държавните пари да става предимно в една и съща, фаворизирана банка, се е подценявало от всички български правителства. Така частната КТБ се превръща в „държавна“ банка и  притегателен център, от който държавни чиновници и политици започват да черпат апетитни облаги. Липсата на контрол от страна БНБ и на нейната специализирана служба за „Банков надзор“, също съдействат за бързото разрастване на КТБ и засилване на ролята и като фактор за бързо забогатяване. И затова девизът на банката е „Клиентите са ни скъпи“. На снимката ръководството на БНБ начело с управителя Иван Искров. Ако имаше контрол вероятно щеше да се разкрие, че огромна част от привлечените държавни средства в КТБ отиват за финансиране на сделки на мажоритарния й собственик Цветан Василев, което става предимно чрез силно рискови инвестиции. През целият период на изграждането на КТБ, БНБ и държавата като принципал не са осъществявали ефективен контрол, или са си затваряли очите. Хазартната игра на Цветан Василев крие сериозни опасности СИЛНО РИСКОВИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА В ОСНОВАТА НА РАЗРАСТВАНЕТО НА КТБ, НО НИКОЙ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НЕ ВИЖДА, ЧЕ БАНКАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В КОЛОС НА ПЯСЪЧНА ОСНОВА.  Много точно икономическите анализатори на в. „Капитал“ са определили ситуацията в КТБ като: „ако струпването на публични средства в КТБ е цъкало като бомба със закъснител, през последните две години за нея като заложници са закачени и хиляди обикновени вложители“. Заможни или обикновени, те са били подмамени от ненормално високите лихви. КТБ е най-бързо растящата, но и банката с най- много загадки. Само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата ни система. За последните четири години банката се е утроила. Свързани с Цветан Василев компании изникват почти след всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка. А финансирането им, под една или друга форма идва от същата банка – КТБ. Това, което БНБ не вижда, а то основателно поражда съмнения е недопустимата концентрация на кредити към свързани компании и лица – показател, който по закона за сигурността на вложителите трябва да се контролира от държавата. Задлъжняла ли е КТБ – банката на Цветан Василев? По данни  на „Капитал“ към края на 2011 г. над 1 млрд. от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани с банката лица. Това е една четвърт от активите и над една трета от кредитите на банката към онзи момент. Сумата не включва някои големи сделки като приватизацията на „Булгартабак холдинг“, БТК, „Техномаркет“ и др. Не са включени и дадените банкови гаранции. От 107 свързани с КТБ компании задължения към банката имат 51, а още 17 са със „задължения към финансови институции“,  които също са свързани с банката.  По закон, кредитите към свързани лица не бива да надхвърлят 1/4 от собствения капитал на банката. В случая с КТБ, която към края на 2011 г. е с капитал от около 360 млн. лв., това означава, че ограничението е надхвърлено над 10 пъти. Няма публични данни как този процес се е развил през 2012 г., но въпреки нарасналия капитал на КТБ до 450 млн. лв., картината едва ли е променена значително. Към края на юни по данни на самата банка тя е силно зависима от големите си клиенти. Половината кредити се дължат от 30-те най-големи кредитополучатели, а 20-те най-големи вложители имат да вземат над 1 млрд. лева, или една трета от депозитите. „Банков надзор“ обаче не вижда проблем. Освен свързаността на кредитополучателите с мажоритарния собственик Цветан Василев, КТБ отчита подозрително високо качество на кредитите си. Докато средно в банковата система в резултат на кризата лошите и преструктурирани кредити са около една четвърт от всички, а само лошите – близо 17%, КТБ декларира едва 4%. Също направените от КТБ обезценки за несъбираеми заеми са под 1% от целия й кредитен портфейл при 7% средно за банковата система и до 20%, за някои по консервативни оценки. КТБ съзнателно трупа счетоводни печалби, които вкарва в собствения си капитал и това й позволява да увеличава кредитирането. Триковете на Цветан Василев за издигането на КТБ и неговото бързо забогатяване. Един от често използваните банкови трикове е, когато един кредит се води действащ, макар реално да не  е обслужван. Играта е лесна, ако се кредитира свързана компания.  Ако една компания не може да обслужва заема си, банката отпуска друг на формално несвързано дружество, то на свой ред дава заем на първото; в резултат банката има един редовно погасен и един новоотпуснат заем и никакви лоши длъжници – ето тука е трикът! Друг вариант е, когато банката прехвърля лошото си вземане чрез цесия на привидно несвързана компания, която самата тя е кредитирала. Такава стратегия приложи КТБ при изпадналия в несъстоятелност стъкларски завод „Рубин“, като вземания за по 22 млн. лв. бяха прехвърлени по номинал на „Карне-М“ и „Евробилд проект“ и още 5 млн. лв. на „КИК-Дизайн“ – дружества, финансирани от самата банка. При мащабния ръст на активите на КТБ, налага и се да вдига капитала, за да отговаря на изискванията за адекватност. През миналите две години на два пъти мажоритарния собственик „Бромак“ направи това с подчинен срочен дълг – първо 20 млн. евро, а после още 9 млн. евро. Планира се и реално увеличение чрез емисия акции за 94 млн. лв. За целта мажоритарният собственик трябва да разполага със собствени средства с доказан произход. И тук обаче има няколко трика за превръщане на кредити в капитал. Например през последните години дялът на „Бромак“ в капитала на КТБ падна от 60% на малко над 50%. Тези близо 10% от акциите, които според борсовите котировки на банката се оценяват на 40-60 млн. лв., бяха прехвърлени в кредитирани от банката свързани компании като „Юлита 2002″, „Си ди мениджмънт“, „Корект фарм“, „Ареском“, „Дивал 59″, „Булит 2007″, „Принт инвест 1″, „Транстрейдинг“ и др. Така реално кредитите на КТБ се озовават в „Бромак“ като приход от продажба на акции и той може да я ползва за увеличение на капитала. По аналогичен начин и с борсови сделки с други близки компании „Бромак“ също успява да извлече печалба. Например в края на октомври 2012 г. компанията на Цветан Василев придоби пакет от 8.24%, или 607 хил. акции на „Булгартабак холдинг“ (от финансирани от самата банка компании като „Никкомерс 01″ и „Принт инвест 1″) при цена 61 лв., които само два дена по-късно продава по 75 лв. за акция, от което реализира печалба от 8.5 млн. лв. При такава сделка става прехвърляне на средства в „Бромак“, при това те са с доказан произход – печалба от борсови операции. Цветан Василев вече е на върха на пирамидата.  Цветан Василев и КТБ се радват на голяма популярност, особено след получаване на наградата Банкер № 1 на годината и определянето му от списание „Форбс“ като най-влиятелният българин за 2013 година, изпреварвайки и Доган. Още от време на „тройната коалиция“, 2005 – 2008 г. успехите на КТБ до голяма степен се дължат на съдействието, което Цветан Василев получава от лидера на ДПС Ахмед Доган. Опитният и хитър политик Доган вижда възможност партията му и той лично да се включат в преуспяващата банка КТБ. Тогава ДПС начело с Доган заема много важни постове в коалиционното правителство на Станишев – едно вицепремиерско място, министерствата на земеделието и горите и на извънредните ситуации – където Доган назначава като заместник министър Делян Пеевски. Доган устройва също така много свои хора на служби, свързани с получаването и разпределянето на европейските фондове. Така лидерът на ДПС създава голям „кръгът от фирми“ под негов контрол, а всички те стават клиенти на КТБ. Доган обаче прави най-големият удар когато с негово съдействие Държавният инвестиционен фонд на Оман придобива 30% от акциите на КТБ. По непотвърдени данни сделката е на стойност 5 млрд. долара. В Аман лихварството е забранено със Закон, поради което и те са съблазнени от високите лихви, които им дава КТБ. Така Доган става силно съпричастен към банката и много близък с Цветан Василев, навлизайки и в тайните на неговите банкови игри. Активното сътрудничество на Пеевски и майка му Ирена с КТБ започва още от времето, когато по настояване на Доган, с кредити от банката на Василев те започват масово да изкупуват български медии и по този начин монополизират медийния пазар. Чрез активна медийна пропаганда те оказват силно обществено влияние в полза на Василев и КТБ.  Справят се блестящо с организирането и използването на медийната империя. Журналистите вече наричат Ирена Кръстева „медийната императрица“. Пеевски поема ролята на Ахмед Доган в КТБ. По настояване на Доган, Пеевски се включва активно в банковата дейност на КТБ, включително и в игрите на Василев. Той показва качества на енергичен и делови млад мъж с комбинативен ум, умения за усвояване и хазартен нюх. Насърчаван от Доган, Пеенски взима кредити от КТБ и започва самостоятелен бизнес – придобива апетитни активи, главно фирми в строителния бизнес, като действа и с подставени лица. Така набира сериозен опит, затова е предложен от Доган да оглави ДАНС, като са създадени необходимите за това предпоставки. Пеевски вече се чувства силен и става по – дързък, алчен и самонадеян. Открито предявява претенциите си към Василев за „разпределение на баницата“ по равно. Така започват първите противоречия, които прерастват в раздор, за да стигнат накрая до обявяване на открита война. Предимствата са на страната на Пеевски, защото с него е Доган, най-силният човек в България и ДПС – фактически управляващата политическа партия в коалицията. Пеевски включва огромната си медийна машина, която обвинява Цветан Василев, че източва КТБ. После нарежда на всички фирми, които той контролира да изтеглят парите си от КТБ. Не без участието на Доган, изплашени от пропагандата на Пеевски, много от големите държавни фирми също изтеглят парите си от КТБ, дни преди да бъде затворена. Тук можем да споменем и нареждането на м-р Стойнев НЕК и други държавни енергийни предприятия да изтеглят също парите си от КТБ, а става въпрос за много милиони. Послушната на Доган Прокуратура се „юрва“ да работи по сигнала на самия Пеевски, че Цветан Василв се готви да го убие. А също така и по случая дигнал голям шум, че с чували Василев е изнесал от КТБ над 200 милиона лева. После всичко това се оказва „кьор фишек“, но никой не смее да упрекне Пеевски. Падението на КТБ и на олигарха Цветан Василев Дали опита на Цветан Василев да създаде собствена партия чрез Бареков, в която вложи над 12 млн.лв. и вероятно целеше да неутрализира Атака, или кавгата му с Пеевски по повод участието им в строителството на газопровода „Южен Поток“, да са причините за тяхната раздяла, е малко вероятно. Има една друга, изключително важна причина – необслужване на големи кредити от Пеевски и свързаните с него фирми. Очевидно, КТБ е имала проблеми с платежоспособността си, поради многото раздадени и необезпечени кредити. Войната, която повежда Пеевски и крахът на КТБ най-вероятно са дело на мозъчния тръст около Доган. За тях фалита на банката означава заличаване на многото кредити на Пеевски и фирмите, които контролира, както и възможност да изкупят на безценица активите на Василев и КТБ. А БИЗНЕС ИМПЕРИЯТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ Е ОГРОМНА И ИМА МНОГО АПЕТИТНИ И ГОЛЕМИ ХАПКИ! Убедете се сами от таблицата. Но очевидно олигарсите от „сараите“ пропускат нещо много важно. В КТБ освен държавни и частни кредити и влогове, там са и милиардите на Оман, а те няма да преглътнат лесно чашата със „студена вода“, която олигарсите около КТБ им предлагат да изпият. И вече има сериозниш заплахи за кървави разправи, поради което мажоритартият собственик на КТБ Цветан Василев спешно се скри във Виена и още стои там.  За по-точна преценка, предлагаме на читателите много таблици. Възможцно е да има изменения, но те са несъществени. Прилагаме таблиците на „Капитал“ и БНБ, в потвърждение на нашите изводи. Използвали сме също и много други материали основно от в.“Капитал“, за което им благодарим. Ние имаме една и съща цел – да помогнем, за разкриване истината за КТБ, Цветан Василев, Доган, Пеевски и другите олигарси около КТБ и да се покажат коварните им игри, които може да струват много на вложителите.  

КЪДЕ СА СЪСРЕДОТОЧЕНИ ГРЪЦКИТЕ КАПИТАЛИ В БЪЛГАРИЯ ?

най-печелившия бизнес: Предимно в: банковия сектор, телекомуникациите, металургията, строителство и инфраструктура, хранителната и лека промишленост и търговията. ИНВЕСТИЦИИТЕ! В периода 1996-2007 година южната ни съседка е сред водещите страни у нас по преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), заедно с Австрия и Холандия. Размерът им надхвърля 2.41 млрд. евро. по данни на Българска агенция за инвестиции (БАИ). След 2007 г. се наблюдава известен спад, но като цяло страната ни винаги ще бъде привлекателна за гръцките инвеститори. Още повече, че по-ниските данъци в България са основната причина през 2010 г. НАП да отчете 2074 регистрирани фирми с изцяло гръцки капитал. За сравнение, през 2006 г. тяхният брой е бил 700, което прави увеличение със 183%. Потвърждение за данъчния туризъм, който практикуват южните ни съседи, е фактът, че най-много тяхни фирми има в съседната на Гърция област Благоевград – над 800 фипми. В същото време размерът на ПЧИ по данни на БНБ за 2010 г. е 167.6 млн. евро. В списъка със 100-те най-големи чуждестранни инвестиции за миналата година, изготвен от БАИ, фигурират гръцки компании като: VIOHALCO S.A. (в „Стомана-индъстри” ЕАД и „София мед” АД), Hellenic Telecommunications S.A. или просто OTE (във „Глобул”) Brewinvest S.A. (в „Загорка” АД). Останалите идват от световните брандове като: Coca Cola Hellenic BC, Starbucks, IKEA и други, които се управляват предимно от гръцки мениджмънт. Дейностите, които развиват гърците у нас, обхващат почти всички сектори – тежка индустрия, хранително-вкусова промишленост, услуги, текстил, хотелиерство (хотел „Шератон”) и други. Спокойно може да се каже, че цялата страна е окупирана от гръцките фирми. Ако изключим Търговище, в България няма териториална дирекция, в чийто обхват да не са се регистрирали поне две компании със 100% гръцки капитал. БАНКИТЕ  – активи от 19 280 266 хил. лв.  Гръцките банки контролират 25.71% от банковия пазар в България с активи в размер на 19 280 266 хил. лв. Това са банките ОBB, Eurobank EFG, Alpha Bank, Piraeus Bank, и Emporiki Bank. „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА” АД – ОББ. Капиталът на „Обединена българска банка” АД (ОББ) е 75 964 082 лв., като 75 893 450 лв. (99.9% от акциите) са собственост на Национална банка на Гърция (NBG). Останалите 16 акционери са с незначителен дял. Главен изпълнителен директор на NBG е Апостолос Тамвакакис, а той от своя страна е издал пълномощно на адвокат Десислава Стоянова Попова-Антонова. Активите на банката към юли 2011г. са 7 014 345 хил. лв. Клоновата мрежа обхваща над 240 структурни единици в цялата страна, а пазарният дял на банката към края на юни е около 9.4%. ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ. „Юробанк И Еф Джи България” АД е юридическото име на „Пощенска банка” и е с капитал 452 752 652 лв. Гръцката EFG Eurobank Ergasias S.A. е мажоритарен собственик с повече от 75% дял, а останалите са на дъщерното дружество Ceh Balkan Holdings Ltd., регистрирано в Кипър. Така EFG Eurobank Ergasias S.A. на практика контролира 100% от капитала на банката. Главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Юробанк И Еф Джи България” е 57-годишният Антониос Хасиотис. Клоновата мрежа на „Пощенска банка” обхваща около 220 структурни единици в цялата страна. Активите на банката към юли 2011г. са 5 858 765 хил. лв, а пазарният дял е 7.8%. АЛФА БАНК. Дейността на „Алфа банк” у нас е регистрирана като клон на чуждестранен търговец – част е от Alpha Bank Group. Капиталът на Alpha Bank S.A. 1 602 808 942,80 eвро. Управители на „Алфа банка – Клон България” са Константинос Корментзас, Йоанис Стайкос и Евангелос Литрас. Евгения Стоянова и Севдалина Василева също влизат в управата на клона у нас. Според сайта на банката, в България имат над 120 открити офиси. Активите на „Алфа банк” възлизат на 2 085 314 хил. лв, като пазарният дял преди сливането с „Юробанк” е 2.8%. „БАНКА ПИРЕОС БЪЛГАРИЯ” АД. „Банка Пиреос България” АД е с капитал 316 797 072 лв. и е дъщерно дружество на финансовата група Piraeus Group Finance Plc. Главен изпълнителен директор у нас е Атанасиос Куцопулос, а на Piraeus Bank S.A. в Атина – Михаилис Салас. Клоновете на „Пиреос” на територияна та България са 100. Активите на банката са 3 807 328 хил. лв, което прави пазарен дял от 5.1%. „ЕМБОРИКИ БАНК БЪЛГАРИЯ” ЕАД. „Емпорики банк България” ЕАД е собственост на Търговска банка на Гърция (CBG), която през 2007 г. е придобита от френската група Le Groupe Crédit Agricole. Главен изпълнителен директор е Атанасиос Петропулос, а прокурист е Гълъбин Гълъбов. Капиталът на „Емпорики” е 71 163 240 лв., а клоновете на банката у нас наброяват 22. Активите на „Емпорики банк България” ЕАД са 514 514 хил. лв, а пазарният дял е 0.7%. СВЕТОВНИ ФИРМИ. CОКА-COLA Hellenic BC Световноизвестната марка „Кока-Кола” в България се управлява от гърци, което е ясно от наименованието на компанията. Внесеният капитал на дружеството в България е 17,397 млн. лв, като 85,39% са от кипърската Softbul Investments Ltd. (която държи „Минерални води-Банкя” ЕООД), показват данните от Търговския регистър. През октомври 2010г. за генерален директор на компанията е назначен Николаос Калайтзидакис. В съвета на директорите на „Кока-Кола ХБК” АД влизат още неговите сънародници Димитрис Лоис, Константинос Сфакакис и Николаос Мамулис. Основният инвеститор на „Пепси” за България, чрез „Агрима АД” – франчайз на PepsiCo Inc. е друга кипърска компания – Agriway Holdings Ltd. THE MALL – Молът. Най-големият мол, разположен на 66 хил. м² принадлежи на „АП Ритейл I” ЕООД – собственост на кипърската Fortore Holdings Ltd. Дружеството е с внесен капитал 82 230 500 лв. Собственикът Александрос Папагеоргиу е на 39 години. Финансирането по изграждането на The Mall е дело на гръцката група за инвестиции в имоти Assos Capital, чиито изпълнителен директор е менно Папагеоргиу. В The Mall се помещават и клонове на две от най-големите гръцки банки – Alpha Bank и Piraeus Bank.   „ЕКО БЪЛГАРИЯ „ ЕАД  Веригата бензиностанции „Еко” са собственост на гръцката индустриална корпорация „Хеленик Петролеум”, най-голямата рафинерия в южната ни съседка. Самата компания Hellenic Petroleum S.A. е регистрирана в Кипър, а холдингът ѝ в Българията се представя от Hellenic Petroleum Bulgaria Properties. Капиталът на „Еко България” ЕАД е 51,5 млн. лв. От 2005г. изпълнителен директор е 60-годишният Йоанис Антониос Поликандриотис. В съвета на директорите са още Герасимос Станицас, Матеос Матеу и Христос Циолас. Пазарният дял на компанията в продажбата на горива на дребно за 2010г. е 9%. Общо за цялата страна веригата разполага с 82 бензиностанции, като 17 от тях принадлежаха на турската „Опет“ (Айгаз България), но през лятото на 2008г. бяха купени от гръцкия гигант. STARBUCKS – MARINOPULOS. Най-голямата компания в кафеения бизнес в света разполага с 4 заведения в България, 3 от които са в София и едно в Бургас. Starbucks стъпи на българския пазар през 2008 г. чрез джойнт венчър с „Маринопулос Кофи Къмпани България” ЕООД. Директор на компанията е 46-годишният Джордж (в Търговския регистър фигурира като Георгиос) Макридис, а внесеният капитал е в размер на 4,399 млн. лв. Другите управители на компанията у нас са Константинос Колиас, Джоан Бетсис, Георгиос Верикиос, Панайотис Маринопулос и Стефанос Маринопулос. Компанията „Маринопулос” е представител и за „Карфур” (Carrefour-Marinopoulos S.A.), а в столичния мол The Mall, също гръцка собственост, се помещават най-голямото заведение на известната кафе-верига и най-големия хипермаркет на френската верига за хранителни стоки в България. GLOBUL   GLOBUL е втората по големина компания у нас на телеком пазара с дял от около 37% от всички GSM абонати. „Глобул” навлезе в България преди 10 години чрез „Космо България Мобайл” ЕАД, част от гръцкия мобилен оператор „Космоте”. Така дружеството сложи край на едноличния монополист сред мобилните услуги „М-Тел”. Преди 5 години гърците направиха доста сериозна инвестиция, купувайки „Германос” за 1.6 млрд. евро. Към момента, капиталът на „Космо България Мобайл” е 490 664 220 лв. Главен изпълнителен директор на компанията у нас е Захариас Коцибос, а съвета на директорите се допълва от Георгиос Цонис, Ирини Николаиди, Константинос Лиамидис, Михаил Цамаз (бивш изп. директор на „Космоте”) и Захарис Пиперидис. IKEA  Шведската мебелна верига IKEA стъпи на българския пазар чрез „Хаус Маркет България” АД с договор за франчайз с гръцката House Market S.A.,която управлява 5 магазина в Гърция и един в Кипър. Директор на компанията в България е Василис Гудес, а освен него в съвета на директорите влизат още Александрос Фурилис, Апостолос Петалас и Йоанис Закопулос. Мениджър на новооткрития магазин на „Околовръстен път” № 216 е Тео Муратидис. Дружеството навлиза на родния мебелен пазар с близо 10 млн. лв внесен капитал. Какво да се очаква в бъдеще? Според гръцки експерти България ще продължава да привлича гръцката икономическа активност, в рамките на 2 млрд.евро по няколко направления: - Трансфер на капитали от физически лица към банки в България, но не толкова в гръцки, а в банки от ранга на Булбанк, Експресбанк, Райфайзенбанк. - Преместване на фирми в България – от сферата на услугите, on-line услуги, туризъм, международна търговия. - Компании от реалното производство не могат да си позволят релокация засега, защото са нужни по-голечи инвестиции. Големите гръцки компании, които работят в България се очаква да разширят производствените си бази тук, за сметка на аналогичното производство в Гърция. - Увеличаване на данъчния туризъм. Всички данни за банковите активи и пазарния дял са към 30.06.2011. г. По-големите гръцки фирми, опериращи у нас са регистрирани в Кипър, където корпоративният данък е между 1.5 и 3 пъти по-нисък от този в Гърция. България не е единствената дестинация за данъчен туризъм на гърците, но очевидно, тя е предпочитания от тях “ ДАНЪЧЕН КЛОНДАЙК“ Има ли все още някой, който се съмнява, че България е „КЛОНДАЙК“  за гърците!?!?

Актуализираха бюджета на Здравната каса на първо четене

Депутатите актуализираха бюджета на Националната здравноосигурителна каса на първо четене. Народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., внесен от Министерски съвет, с 184 гласа „за” и един „въздържал се”. Според приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 милиона лева.

НОИ обяви нова дата за смяна на банката за получаване на пенсия - до 4 август

От Националния осигурителен институт (НОИ) са удължили срока за подаване на заявления за смяна на сметката и банката, по които пенсионерите получават пенсиите си. Желаещите ще могат да направят това до 4 август (включително). Срокът се удължава заради ситуацията с КТБ и „Креди Агрикол", заради която има възможност пенсиите на редица хора да останат блокирани в банките. При подаване на заявления за смяна на банката до края на работния ден на 4 август, пенсиите на лицата ще се изплащат чрез новата заявена банка още от месец август, съобщават от НОИ. Те напомнят, че за промяна на банкова сметка се подават заявление до териториалното поделение на института, което изплаща пенсията, заедно с копие от документ на банката с номера на новата банкова сметка на титуляря. Лицата, които искат да получават пенсията си чрез пощенска станция, следва да подадат в съответното териториално поделение на НОИ заявление за изплащане на пенсията, като представят лична карта или удостоверение за регистрация по настоящ адрес

Пострадалите от Габровско: Стихията беше страшна

Още не е намерен мъжът, който изчезна след наводнението в Габровско. При пороя загина майка му. Кметът на село Враниловци каза, че намалява надеждата да намерят човека жив, съобщи Нова телевизия. Около 200 литра на квадратен метър са се изваляли в рамките на 40 минути снощи. Между двете села - Враниловци и съседното село, има място, където вероятно не е било поддържано дерето. „Стихията е била страшна”, разказват хората от селото и допълват: „Имаше проливен дъжд в рамките на 30-40 минути. Нямаше надежда да спре”. В село Враниловци са наводнени десетки къщи, два моста са напълно отнесени, отнесени са пътищата. Притеснени за живота си, хората търсили спасение по таваните и покривите на къщите си. Спасителните екипи продължават да отводняват къщи и постройки. Тонове кал и тиня са затлачили отводнителни канали, дерета и реки. Десетки села остават без вода и ток. Усложнено остава положението и в близките габровски села - Гъбене, Стоевци, Яворец. Междувременно в региона се задава нова буря и хората със страх очакват нов порой.
Ожесточена дискусия се провежда в парламентарната комисия по земеделие, където министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха против нея, съобщи БГНЕС. Греков посочи, че най-важните акценти в документа са, че се цели по-справедливо и по-добро насочване на плащанията да бъде постигнато като се приложат определени инструменти на политиката като използване на Схемата за преразпределително плащане (СЕПП), въвеждане на прогресивно намаление на плащанията и използване на дефиницията за активен фермер. С прилагането на Схемата за преразпределително плащане може да се постигне по-равномерно разпределение на директните плащания между отделните групи бенефициенти. Тази схема предоставя механизъм за преразпределяне на средства без да носи рискове от глобална загуба на финансиране в резултат на неусвояване на бюджета, посочи министърът. Концепцията на МЗХ предвижда в допълнение въвеждане и на прогресивно намаление и таван на субсидията по СЕПП, която може да получи един земеделски стопанин. Като важен елемент в концепцията се откроява и, това че в следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери. Предвижда се да не могат да получават директни плащания физически и юридически лица, чиито земеделски площи са основно (над 50%) естествено поддържани в състояние, подходящо за паша или обработка и върху тях не се извършват минимални земеделски дейности. Подпомагането на уязвими и приоритетни сектори и генерирането на по-голяма добавена стойност в сектора ще се цели да се извърши посредством прилагане на Схеми за обвързана с производството директна подкрепа, използване на възможността за национално финансиране по Схемите за преходна национална помощ и въвеждането на специално плащане за памук. Концепцията предвижда опростяване на изискванията и подпомагането до повече земеделски стопани. Предвижда се прилагането на Схемата за дребни земеделски стопани с размер на стопанството от 5 дка нагоре със субсидия до 1250 евро. С цел стимулиране навлизането в сектора на млади хора, от 2015 г. ще бъде въведена отделна схема за млади земеделски стопани, които започват дейност в земеделието. Председателят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова заяви, че браншовите асоциации остават без глас при взимането на решения. Тя подчерта, че е против купуването на гласове с европейски пари, както и раздаването на пари на калпак. Зам.-председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов се обърна към зам.-министъра на земеделието в оставка Бюрхан Абазов, че в документите на МЗХ често липсват анализи. Със схемата за малките стопанства няма да върнете хората на село. Те ще останат в града и оттук ще чертаят. Настояваме в Концепцията да влязат всички предложения, които бяха направени от асоциациите по време на работните заседания, завърши Христов. Председателят на млекопроизводителите Димитър Зоров бе категоричен, че трябва да има конкурентоспособност и еднакви правила за всички в сектора. Той коментира, че "Активен фермер" трябва да е разписан като дефиниция така, че не само да има категорично изискване за регистрация като земеделски производител, а и да има изискване този земеделец да декларира налична или наета техника, което гарантира, че той ще работи реално. Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов нападна Греков, че след 2 месеца той и политическите партии ще носят отговорност за тази концепция, но фермерите отново ще бъдат поставени в трудна ситуация. Щом 30 браншови организации са се подписали, не бива да бъдем пренебрегвани и ако не се съобразите с нашето мнение, вие ще носите отговорност, каза още той на земеделския министър. Ангел Вукодинов, зам.-председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите, заяви, че в цялата концепция на МЗХ той не вижда опорите върху, които ще се крепи българското земеделие в бъдещето Според него, няма индикативни цели, които ще се постигнат, а има някакви пари, дали ще има продукция, никой не се пита. Крайният срок за приемане на Концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г. от МС е до 30, 31 юли.

Русия дава $ 100 000 за хакване на Tor

Руското правителство дава награда от 100 000 долара на този, който успее да хакне мрежата за анонимност Tor, съобщи Би Би Си. На правителствен сайт се е появило съобщение за възлагане на поръчка “за получаване на информация за потребителите на анонимизиращата мрежа Tor”. Стойността на поръчката: 3,9 млн. рубли (около 112 000 долара). Мрежата на Tor прави анонимно онлайн присъствието на клиента, прехвърляйки трафика му през набор от сървъри, които го криптират и така неговото местоположението не може да бъде открито. Сайтовете, пуснати през Tor, пък не се появяват в резултатите на търсачките. Освен престъпници, които искат да скрият местоположението си, мрежата на Tor се използва от много блогъри, борци за граждански права и къртици като сътрудника на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. Освен това разположените в мрежата на Tor ресурси трудно могат да бъдат свалени. През лятото на миналата година агенти на ФБР всъщност успяха да компрометират ресурси в Tor в акция срещу педофилската мрежа на Lolita City, при която беше нарушена работата на Freedom Hosting (хоствал и Lolita City). Бяха закрити множество уебсайтове, форуми и блогове в Tor, тъй като хостингът е отговарял за поддръжката на близо половината сайтове в “Дийп уеб” мрежата. Решението на администрацията за обявения конкурс беше прието нееднозначно в Русия. Според Саркис Дарбинян, юрист на руската Пиратска партия, намеренията на властите едва ли са да се борят с престъпността, а по-скоро да налагат цензура на несъгласните с водената от Кремъл политика. “Правоохранителните органи са обезпокоени от възможността хората да влизат анонимно в мрежата и да посещават забранени ресурси в нея. Т.нар. “закон за блогърите” де факто отнема анонимността, заставяйки анонимните блогъри да разкриват своята самоличност и трите си имена. Ако блогър ползва платформа като Tor, използва и ник и да се определи точното му местонахождение, е невъзможно. Това не се харесва на Путин и той иска да наложи поредната си цензура.” “Законът за блогърите” влиза в сила в Русия от 1 август и изисква задължителна регистрация за блогърите, чийто сайт има над 3000 посещения за денонощие. Изискванията към тях ще бъдат същите, каквито и към традиционните медии, съобщава Би Би Си. По данни на TorProject в края на юни анонимната мрежа са ползвали повече от 150 000 руски граждани.

Слънце в източна и дъжд в западна България

Месец август ще бъде дъждовен за Западна България и слънчев за източната част на страната, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°. Месецът ще започне с неустойчиво време. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната – ще бъде слънчево. Ще има няколко относително по-спокойни дни, със слънчево време и високи температури. Между 5 и 10 август отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи, с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Неустойчивото време ще се запази и през следващите 10 дни. Ще се редуват слънце, дъждове и гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата. През последните 10 августовски дни въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Около 23-и има вероятност за преминаване на атмосферно смущение, което може да причини краткотрайни превалявания и временно понижение на температурите. Средната месечна температура през август за равнините ще е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°. Докато в Западна България средните температури се очаква да бъдат около и под нормата, то в Източна ще са около и над нормата.   Същото важи и за валежите - повече на запад и по-малко на изток. Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета ще бъде между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. /"Труд"

Трус с магнитуд 6,7 по Рихтер разлюля Мексико

Земетресение с магнитуд 6,7 разтърси източното крайбрежие на Мексико и беше усетено в столицата Мексико Сити, съобщи Националната метеорологична служба. Епицентърът на труса се намира на 38 км югозападно от Исла в мексиканския щат Веракрус на дълбочина от 10 км, съобщи службата в социалната мрежа Туитър. Припомняме, че в началото на месеца Мексико отново бе разтърсено от мощен трус с магнитуд 7.1 по Рихтер, според Геоложката служба на САЩ. Земетръсният епицентър бе в запад-югозападна посока от Тапачула, до Тихоокеанското крайбрежие на най-южния мексикански щат Чиапас. Регистрирани са общо 9 реплики на земетресението, най-силната сред които е с магнитуд 4.5. Трусовете са усетени и в Мексико сити и Салвадор. Десетки сгради бяха разрушени, а стотици хора евакуирани. Най-малко петима души загинаха, сред които и новородено бебе.

Водолази предотвратиха взрив на бургаски плаж

Корозирала авиационна бомба в района на плажа в квартал „Крайморие” в Бургас е била реална заплаха за летовниците. Това съобщиха от пресслужбата на ВМС. Боеприпасът е бил на дълбочина около 2 метра и разстояние около 4 метра от скалистия бряг. От ВМС е поискана помощ за обезвреждането на боеприпаса. Специалисти са уточнили, че става въпрос за осколочна авиационна бомба с взривател, тип „АО-10”, която е силно корозирала. Водолази са извадили опасния предмет, който е унищожен на специално оборудван полигон. Специалисти са уточнили, че става въпрос за осколочна авиационна бомба с взривател, тип „АО-10”, която е силно корозирала. Те са класифицирали опасния боеприпас, а водолази от състава на групата са я извлекли на брега. После бомбата е транспортирана до поделение в Бургас, където е унищожена на специално оборудван полигон.

Борисов увещава БСП: Подкрепете си кабинета за бюджета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова БСП да подкрепи правителството в искането му за актуализация на бюджета на Здравната каса и на републиканския бюджет. Това стана в началото на дебатите по актуализацията, които започнаха на извънредното заседание в парламента. Обсъжданията бяха насрочени с гласовете на ГЕРБ и ДПС. БСП се обявиха против, а днес окончателно решиха да не подкрепят промени в бюджета на държавата, както иска кабинетът, а само в този на Здравната каса.„Нека подкрепим накрая това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството“, обърна се от трибуната Борисов към БСП. „То е ваше“, отвърна някой от пленарната зала. „Ако е наше, ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи“, отсече лидерът на ГЕРБ. Така той си заслужи забележка от страна на председателстващата заседанието Мая Манолова. Тя предупреди Борисов, че дължи повече уважение към финансовия министър, а той отвърна, че много уважава Чобанов. Според Борисов да се подкрепи искането на правителството ще е отговорна позиция както на БСП, така и на ГЕРБ и ДПС. Той призова социалистите да поискат почивка и да преосмислят позицията си. Борисов се ангажира, че той ще убеди депутатите от ГЕРБ да подкрепят исканата от кабинета актуализация. „В дебатите ще кажем всяка една цифра по перата на бюджета. Единственото, което ни води да сме тук в залата в този момент, това са думите на президента“, каза Борисов и припомни, че в следващите три месеца държавният глава ще отговаря за служебното правителство.

Ремонтът на бюджета е ненужен, отсече Миков

БСП ще гласува против актуализацията на бюджета, но ще подкрепи отпускането на повече пари за НЗОК. Това обяви лидерът на партията и председател на парламента Михаил Миков. Според него актуализацията е ненужна, мотивите за нея са противоречиви и няма достатъчно факти и доказателства, които да налагат такива действия. „Става въпрос за разисквания, аргументи и за гласуване, с което всеки поема своята политическа отговорност”, каза още той.В същото време след заседание на парламентарната група на БСП зам.-председателят на НС Мая Манолова увери, че социалистите ще влязат в пленарна зала и ще гласуват „против“ актуализацията на бюджета. Относно опасенията, че ДПС може да не върне мандата за съставяне на правителство, който ще получи в сряда от президента Росен Плевнелиев, след като ГЕРБ и БСП отказаха да предложат кабинет в рамките на това Народно събрание, Миков бе категоричен, че всякакви опасения се подхранват от факти. „Надявам се, че споразуменията ще бъдат спазени”, добави лидерът на БСП. След като в неделя оглави БСП, днес Миков коментира, че първо трябва да мине малко време и тогава да се решават организационните въпроси в партията. „Нека да мине малко време, да проведем разговори с различни хора в партията, с един широк кръг от хора и тогава ще се премине към решаване на организационните въпроси от органите на партията”, заяви той. Според него за промени може да се говори, едва когато се проведат разговори с хората, които искат БСП да бъде най-силната партия в България. „Аз не съм в БСП, защото тя е била на власт, били сме много пъти в опозиция и пак съм работил за нея”, завърши Миков.

Повдигат на гърка, който помля Катя в Пловдив, по-тежко обвинение

Назначена е нова, петорна съдебно-медицинска експертиза по случая Катерина Матеева. Целта и е да докаже точно какви травми и какви последствия са нанесени на 16-годишната ученичка от Пловдив. Заключението на вещите лица, сред които ще има ортопеди, травматолози и други специалисти ще бъде готово до средата на август. Това съобщи за БЛИЦ говорителят на Районна прокуратура Пловдив Атанас Илиев. Предишната такава експертиза сочи, че момичето има средна телесна повреда. То обаче не се е възстановило от раните си и в момента се учи да прохожда. Очаква се на виновника за катастрофата, гръцкият гражданин Христос Боскос, да бъде повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда. Както БЛИЦ съобщи, през май „Нисан”, управляван от гръцкия студент влетя на спирка на „Герджика” и потроши момичето. То претърпя тежки операции на краката, беше с опасност за живота, една го спасиха. В момента Боскос е на свобода, очаква се процесът да стартира наесен.

Оставиха в ареста млад похотливец, блудствал в асансьор и между етажите

Мярка за неотклонение „задържане под стража” взе Районният съд във Варна за 24-годишен младеж, обвиняем за блудствени действия, съобщиха от съда във Варна. Спрямо 24-годишния К.П. е предявено обвинение за това, че на 22 и 24 юли тази година, в два отделни случая – в асансьор и на междустълбищна площадка в жилищни блокове в централна градска част, са извършени „действия с цел възбуждане на полово желание, чрез употреба на сила, спрямо две пълнолетни момичета“. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години. 24-годишният К.П. е с чисто съдебно минало. Съдът прие, че от събраните към момента по делото доказателства са достатъчни за мярката. Основателна е и опасността, ако К.П. остане на свобода, да извърши нови престъпления или да се укрие. Той може да обжалва мярката в тридневен срок.

Арестуваха зетя на Фатик и доведения му брат за изнудване

Изнудвачите, които са били арестувани преди два дни и за които се похвали МВР, са небезизвестният Дениз Тюркмен, женен за сестрата на убития Филип Найденов - Фатик и доведения му брат Милослав Кръстев, научи БЛИЦ Разследването срещу тях започнало, след като 40-годишен мъж подал жалба в столичната дирекция на полицията на 23 юни. В нея разказвал, че двамата мъже го заплашили и изнудвали да им прехвърли собствеността върху апартамент в жк. "Люлин". Дениз Тюркмен е роден в Грузия, със словенско гражданство. Той е женен за сестрата на Фатик - Мелтем Михришах Тюркмен. добре известен на полицията и дори до 2011 г. е имал забрана да влиза в страната ни. Заради проблеми с органите на реда Дениз дори не се появи на прогребението на 20-годишния си син, който загина при тежка катстрофа през март 2013 г. Милослав Кръстев пък е доведен брат на Фатик. Той също има богато криминално досие, регистриран е за отвличане, принуда, разпространение на акцизни стоки без бандерол, лъжесвидетелстване, измама. Доби известност, след като бе отвлечен през 1994 г заедно с охраната си, а като поръчител на похищението бе посочен Николай Тодоров-Доктора. По-късно обаче самия Кръстев отрече Доктора да го е отвличал.  Двамата Милослав и Дениз Тюркмен са управлявали застрахователното дружество ДИК. Според разследващите е започнала люта битка за имотите на Фатик

Вътрешният министър: Публикуваният от „България без цензура“ документ е фалшификат

Публикуваният от ПП „България без цензура“ документ е фалшификат. Това заяви пред Радио „Фокус“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев по повод искането на председателя на партия „България без цензура“ Николай Бареков МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които Бареков разполага и тези, които се съдържат в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода. „Колегите, които извършват проверка няма никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР е автентичен. Те съдят за това както по реквизитите на документа и на архивното дело, така също и по информацията, която се съдържа в регистрите. Това, което беше публикувано определено е фалшификат. Има видни несъответствия между това, което трябва да съдържа един оригинален документ и това, което е предоставено“, посочи Йовчев. Вътрешният министър в оставка изрази готовност да се създаде комисия съгласно Закона за защита на класифицираната информация, да се разсекрети документът и да бъде подложен на експертиза, която да докаже неговата идентичност. Цветлин Йовчев призова политиците да не намесват МВР и службите в политическите си кампании.

Три деца и още 14 са загинали при сраженията в Горловка

За едно денонощие в град Горловка, в украинската Донецка област, са загинали 17 мирни жители, като сред тях има три деца, съобщава „Интерфакс”. Ранените в резултат на бойните действия са 43-ма души. Във връзка с големия брой на жертвите днес в града бе обявен тридневен траур. Според Донецката областна администрация, на 27 юли в Горловка са загинали 14 души, сред които пет деца. В рамките на 24 часа в Украйна са загинали 10 военнослужещи и са били ранени други 55, съобщи от своя страна Съветът за национална сигурност и отбрана. В последното денонощие най-тежки сражения се водиха в Горловка, Шахтьорск и Луганск.

Депутати в парламента

Стълпотворение в парламента Депутатите се събраха зНеочаквано стълпотворение има в пленарната зала на Народното събрание, което в последните месеци от работата си беше споменавано постоянно с липса на кворум. Днес обаче народните представители са доста над 121, което значи, че кворум има и извънредното заседание може да продължи. То беше свикано, за да бъдат гласувани на първо четене Законопроектът за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. За целта в пленарна зала бяха поканени заместник-министри от ресорните министерства, шефът на НЗОК и експерти. Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев представя доклад по Законопроекта за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.а актуализацията на бюджетите

Премазан мъж от влак още проблеми

Премазан мъж и зловеща буря превърнаха пътуването на стотиЗловещи инциденти забавиха три влака, движещи се от и към Бургас, с по-5-6 часа и превърнаха пътуването на стотици хора в ад, научи БЛИЦ. Информацията ни бе потвърдена от БДЖ Блокирани над 3 часа във влака останали пътниците от Нова Загора до Пловдив. Тази сутрин около 7 часа, малко след излизане от гарата на Нова Загора, пред трена внезапно изскочил мъж. Машинистът не успял да спре на време и влакът буквално премазал човека. Засега самоличността на мъжа не е установена. Най-вероятно той е решил да сложи край на живота си като се хвърли под тежката машина. На място са пристигнали разследващи, за да направят оглед, който продължил до 10.20 ч. След това движението е било възстановено. Въпреки това заради този инцидент в капан се оказва и нощния влака от Варна за Пловдив. Преди да стигне до Нова Загора влакът бил блокиран в отсечката Тулово-Змейово, където тази нощ бушувала силна буря. Заради ураганния вятър над трасето имало множество провиснали клони и дървета, които прекъснали захранването. Наложило се пътниците да останат блокирани около 170 минути преди да може влакът да продължи. На Нова Загора пътуващите се натъкнали на друга лоша изненада, а именно лежащия на релсите мъж. Заради двата инцидента общото закъснение на този влак е 6 часа.  Друг влак - от София за Бургас също бил блокиран между Тулово иЗмейово за цели 140 минути. При него се наложило да търсят дизелов локомотив заради прекъснато захранването. Тренът е бил отклонен отклонен през Карлово заради инцидента при Нова Загора. Така този влак е закъснял с 5 часа. ци за Бургас в ад Пътниците от три влака останали блокирани 5-6 часа заради

понеделник, 28 юли 2014 г.

Професор Близнашки може да е служебен премиер

Проф. Георги Близнашки Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашкисамият той в предаването „Лице в лице" по bTV. „Ясен и еднозначен отговор" той обеща да даде, след като и третата парламентарна партия - ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание. Той не уточни дали президентът Росен Плевнелиев му е предложил поста на премиер или на министър. „Различни са вариантите, президентът ще оглежда нещата до последния момент и това е негово суверенно право. Проф. Георги Близнашки увери, че ще участва в служебния кабинет. „Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът има пълна свобода през тези няколко дни, за да намери най-правилното решение", продължи професорът. Той беше един от организаторите на подписка за провеждане на референдум за изборните правила, какъвто Росен Плевнелиев предложи в началото на годината. Предложението на държавния глава беше гражданите да произнесат мнението си по три въпроса - за задължително гласуване, за електронно гласуване и за мажоритарен вот. Към инициативата за събиране на 500 000 подписа, с които провеждането на националното допитване щеше да стане

градушка на София?

Във връзка със съобщение на НИМХ при БАН, че над Природен парк „Витоша” вали силен дъжд и градушка, за които има вероятност да се насочат към южните райони на София Витоша, Младост и Панчарево, е изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община, съобщиха за Фокус от Столична община. Съобщението е получено от БАН в Столичната община в 18.45 часа. Към момента силен дъжд вали в ж.к. „Младост 4”, както и на Южната дъга на столичен Околовръстен път. Дъждът е придружен от гръмотевици. Към момента няма градушка.

Водата в Кърджали и Момчилград е негодна

Водата във "ВиК"-мрежата на Кърджали, Момчилград и 35 села в района все още е негодна за пиене, съобщиха от Районната здравна инспекция. Причината е, че в събота към питейния язовир "Боровица" е постъпила нова приливна вълна замърсени води от планината. "В момента водата, която достига до Кърджали и останалите населени места не отговаря на стандартите нито по биологични, нито по физико-химични показатели", казаха още от РЗИ. Екипи на инспекцията ежедневно вземат проби от помпената станция и от 7 различни места на водопроводната мрежа, но навсякъде се отчита замърсяване. Специалистите съветват течността от чешмите да се използва единствено за битови нужди, миене и пране, но не и за пиене и готвене. Проблемът възникна в средата на миналата седмица, когато пороен дъжд замърси питейния язовир "Боровица". Според уверенията на "ВиК" водата трябваше да стане годна за пиене в понеделник. Очаква се днес водата от мрежата да бъде изпусната, като по този начин трябва да се отстранят натрупалите се утайки. В 3.00 часа на 29 юли ще започне извършване на масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. При успешна дезинфекция ще се вземат проби за микробиологичен анализ. Резултатите от пробите ще бъдат известни след 48 часа или след обяда на 1 август.

Бабско и Кадемлийско пръскало - Евгени Динев

Бабско и Кадемлийско пръскало - Евгени Динев

Военните в Украйна показали „Бук“ ден преди свалянето на боинг

Интернет потребители предоставиха репортаж на телевизията на украинското министерство на отбраната „Час Ч“, излъчен на 16 юли, буквално часове преди трагедията с малайзийския самолет. На видеото се вижда ЗРК „Бук“ на украинските ВС, който се насочва към зоната на провеждането на силовата операция в югоизточната част на страната. В момента видеозаписът е достъпен на канала на Министерството на отбраната на Украйна в YouTube, съобщи РТ.Независимият украински журналист Анатолий Шарий коментира видеоматериала, като отбеляза, че в него съвсем отчетливо се вижда платформата за зенитно-ракетната установка, която неведнъж може да се види на записите, предоставени от украинската страна. Припомняме, че на 19 юли на сайта на украинската Служба за сигурност се появи съобщение, което имаше за цел да докаже, че по заповед на Русия „всички ЗРК „Бук“ се извозват от Украйна обратно на територията на РФ“. Интернет потребителите обаче забелязаха, че една от представените снимки е скрийншот на видео, заснето през март 2014 г. На кадрите се вижда път с топящ се сняг, хора със зимни дрехи и установки „Бук“ на украинската армия. На тези снимки от март украинският „Бук“ е с номер 312. В сайта на СБУ бе публикувана снимка на ЗРК със същия номер, за който се твърди, че е руски.

Пожар остави пет жени с децата им без покри

Пожар опустоши през изминалата нощ дома на 59-годишната Афизе Ибрям от квартал „Изток” в Хасково. Две пожарни са гасили пламналата къща, но само са успели да спасят от огъня съседните домове. Обаче жилището на Афизе Ибрям е изгоряло напълно заедно с цялата покъщнина. Така без покрив на главата си, без дрехи, посуда и електроуреди остават пет жени и петте им деца, които са живели в къщата. От доста време в нея са се виждали мъже. Едни от тях измрели, а други тръгнали по гурбет и така в къщата останали да кукуват едни жени. Неизяснена остава причината за пожара. Обикновено в такива случаи се предполага, че е късо съединение или забравен електроуред. В къщата на Афизе обаче няма ток. Преди време електричеството им било прекъснато. Така, че тази версия отпада. Според Афизе, някой ги е запалил нарочно. Тя е убедена, че първите пламъци са тръгнали от дървата за огрев, които са струпани покрай дома им. Останалите без дом жени обаче нямат никакво смислено обяснение и на тази версия. Казват, че нямат да дават пари на никого, а със съседите си са в добри отношения. Те не проумяват как и къде ще живеят от тук нататък тъй като нито дома им, нито покъщнината им са пощадили пламъците. Надеждата им е само в общината – те ще се молят за общинско жилище за да има къде да приютят децата си.

Изгорял мъж във Варна

Огнен ад във Варна: Пожарникари открили изгорял мъж на балкона! 84-годишнят човек вероятно е опитал да се измъкне от пламъцитеПожарът във варненския квартал "Владиславово" е взел жертва. Огнеборците, които са се качили със сталба до горящия апартамент на 4-ия етаж, са открили изгорял 84-годишен мъж на балкона. Най-вероятно той е опитал да избяга от пламъците. До момента не е ясно какво точно е причинало пожара в блок 22, върви разследване.

Падна сграда във Варна

Част от сграда е рухнала на улица "Преслав" във Варна. При срутването има ударен автомобил. Полиция е отцепила мястото. Засега не е ясно дали има пострадал при инцидента, предава Petel. Част от покрива на стара сграда на улица "Преслав" в центъра на Варна се срути върху автомобил, паркиран в непосредствена близост. Мястото на инцидента се намира срещу сградата на Областна администрация и в съседство с Варненската католическа църква, която все още е в ремонт.  Голямото парче, което се е отчупило, се отклонило първоначално от козирка над балкон на втория етаж, след което се озовало върху автомобила, счупвайки предното стъкло и изкривявайки капака на колата, разказаха очевидци. Именно този рикошет е причината да няма пострадали хора, защото в противен случай големият къс щеше да падне върху тротоара, по който преминават пешеходците.

По-ефтини телефони от Мтел

Близо 30 модела смартфони са на по-ниски цени в Мтел. Клиентите могат да си купят с до 250 лева по-евтино Samsung, HTC, Sony, LG и други от най-търсените марки „умни устройства“. Офертата е валидна до края на август или до изчерпване на количествата. Тя важи при сключване на двугодишен абонамент за тарифи с месечна такса от 14,90 лева с ДДС включително и нагоре. С тази промоция Мтел дава началото на кампания, с която ще се опита да ангажира своите клиенти с благотворителна инициатива, която телекомът подкрепя. До края на годината един лев от стойността на всеки смартфон от тези близо 30 модела, който бъде купен от Мтел, ще бъде отделян за децата в приемни семейства. От 2013 година телекомът осигурява финансова подкрепа на деца, настанени в приемни семейства у нас, по проекта „Приеми дете. Създай бъдеще“. Освен да предоставя най-добрите продукти и услуги на своите клиенти, Мтел има своята социалноотговорна мисия. Компанията отделя средства за различни каузи, чрез които допринася за развитието на обществото, без което правенето на успешен бизнес е невъзможно. За Telekom Austria Group: Telekom Austria Group се търгува на Виенската стокова борса от ноември 2000 година. Групата е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 милиона клиенти на всички пазари, на които оперира. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), Словения (Si.mobil), Хърватия (Vipnet), Сърбия и Македония (Vip operator), България (Мобилтел), Беларус (velcom) и Лихтенщайн (mobilkom Liechtenstein). Общият пазар на осемте държави обхваща около 41 милиона жители. В края на 2012 година общите приходи на групата са били 4,33 милиарда евро. За Мобилтел: Мобилтел е водеща компания на пазара на телекомуникации в България, част от Telekom Austria Group. Днес телекомът с пазарен дял от 39% предоставя своите услуги на над 4,2 милиона клиенти. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 2,5 милиарда лева от основаването си през 1995 година. След придобиването на два от най-големите фиксирани оператори в страната през 2011 година, компанията се превърна в цялостен телеком доставчик. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия.

Борисов ще влезне в ареста

Десните избиратели да бъдат много внимателни, когато гласуват. За това призова лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков в интервю за радио Фокус. "Те трябва да са наясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов освен, че е бил член на БКП и агент на Държавна сигурност, той е готвен в продължение на 30 години от службите да създаде политически проект", предупреди той. Коментарът му е във връзка с изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров писмо, в което го уведомява, че разполага с оригинални документи, които освен това доказват и участието на Борисов и ключови фигури от ДПС в извършването на редица много сериозни, изключително брутални престъпления през последните години. „Всичко това се съдържа като данни в архивите на МВР. Това са разработки, които самото Вътрешно министерство е създало за дейността на Борисов", обясни лидерът на ББЦ. Той съобщи, че ще предаде документите в прокуратурата, когато бъде призован от главния прокурор. Бареков изрази надежда да започне разследване и предположи, че най-вероятно Борисов, който вече няма да има имунитет след падането на кабинета, ще трябва да дава обяснения и може да се стигне до неговия арест преди изборите. Бареков каза още, че се оформя една коалиция между ГЕРБ и ДПС. Това се потвърждава и от желанието и на двете формации да се гласува актуализация на бюджета. "Тези пари ще бъдат харчени от следващото правителство. Иначе казано, ако г-н Борисов овладее държавните ресурси с помощта на ДПС, той ще има 7 милиарда, които ще му послужат за тотално харчене и кражби", коментира Бареков. "Те фалираха една банка, заедно сега ще попълват "празнините" в здравната каса. Да гласуваш едни актуализации преди реформи е истинско ограбване на хората. За да има смисъл от харченето на пари от държавата – в социалната сфера, в здравеопазването, ако щете и за магистрали, трябва да се направят необходимите реформи. Трябва да спрат кражбите от обществените поръчки и да може да се избира между няколко здравни каси", заяви лидерът на ББЦ. Според него не се очертава политическа стабилност в страната. "Няма как да има стабилност между партии, които са в различни сфери на отношение към ресурсите и парите на българския народ", каза той. Според него във вчерашния избор на нов лидер на БСП няма послание. „Това не е сигнал към младите, за обновление, за раздяла с лошите практики, за дистанциране с ДПС. Може би единственото послание е към по-възрастните хора“, коментира Бареков. В новоизбрания лидер на БСП Михаил Миков липсва енергията за борба с ГЕРБ. Така ББЦ остава единствената опозиция на Борисов, който не е променил своите властови амбиции.

6 партий влизат в парламента

Според национално представително проучване на обществено-политическите нагласи в периода 20-25 юли 2014 г, проведено от Социологическият екип на Института за модерна политика, шест партии имат шанс да влязат в парламента. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, Реформаторски блок и АБВ, като хората на Георги Първанов са на ръба с точно 4% от гласовете. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27.2%, а за БСП – 13.5% от участващите във вота. Проучването регистрира стабилна трета позиция на ДПС - 7.3 % с тенденция към растеж. Делът на хората, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков „България без цензура“ възлиза на 6.0 % при самостоятелно участие в предсрочния вот. Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира отчетливо над изборната бариера, като делът от анкетираните, които заявяват подкрепа за тази коалиция, възлиза на 4.5 %. Близо половината от българите заявяват, че биха искали страната да бъде управлявана от еднопартийно правителство след 5 октомври тази година. Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12 % от анкетираните. Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4 %, а между БСП и ДПС – от само 3 % от анкетираните. По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и ДПС е предпочитан вариант за 6 % от гласоподавателите. При въпроса за трите основни качества, които трябва да притежава новият министър-председател на България, се отдава подчертано значение на качества като некорумпираност, отговорност, професионализъм и откритост. Всеки десети смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо. Други качества, които се сочат от респондентите са инициативността и диалогичността. Едва 3 % пък смятат, че изпълнителната власт трябва да се ръководи от напълно ново за политиката и управлението лице, а 2 % смятат, че този пост трябва да се поеме безпартийна фигура.

Загина моторист

Моторист се размаза на пътя за Банско 48-годишният Сакали прелетял 30-40 метра след удар с две колиПътният инцидент е станал в района на бензиностанцията на Газпром около обяд, пише Струма.бг. Жертвата на пътният инцидент е 48-годишният Р. Сакали от гоцеделчевското село Брезница. Мъжът е пътувал в посока Банско, забил се първо в изпреварваща кола, а след това и в автомобил на македонци. Пътуващата във второто возило жена разказа, че мотористът буквално е изхвърчал над техния автомобил. "Караше бързо, прелетя 30-40 метра, направо се размаза", сподели още македонката. От сблъсъка Сакали е загинал на място, а шофьорите на двете коли са закарани в болница./БЛИЦ Виж коментарите5

Предупреждават за силни валежи в страната, възможни са и наводнения

Във Видинска област е обявен жълт код за интензивни валежи, съобщиха от НИМХ. Там се очаква сумарните валежи за денонощието да бъдат до 15-25 л/кв.м, на отделни места е възможно да достигнат и 30-50 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен. По прогноза на НИМХ през деня над Западна, а по-късно следобед - и над Централна България, ще се развива купесто-дъждовна облачност. Поради високата почвена влага, в резултат на валежите са възможни по-съществени повишения на водните нива, както и наводнения в родопските планински водосбори, допълват от МОСВ. Очаква се по-значително покачване на нивата на реките западно от р. Огоста (реките Тимок, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица), както и на реките Нишава, Ерма, горната част от водосборите на Огоста и Искър (р. Блато и р. Искрецка) и горното течение на р. Струма (р. Конска, р. Трекленска, р. Драговищица, р. Соволянска Бистрица). В източните части от страната ще се задържи предимно слънчево и по-топло, но привечер и там облачността ще се увеличи.

Победителите от ЦСКА избухнаха на чалга

Голяма част от футболистите на ЦСКА отпразнуваха подобаващо поредната победа над "Левски". "Червените" спечелиха в неделя с 2:0 на Националния стадион "Васил Левски", като постигнаха пети пореден успех за първенство над вечния съперник. След двубоя играчите първо посетиха нашумяло кафе-клуб в Студентски град, а след това заплуваха в свои води. Футболистите щракаха с пръсти на фолкхитовете в "Плаза", като на живо пяха изпълнителите Борис Дали и Антонина. Групата "армейци" бе предвождана от българите Валентин Илиев, Борис Галчев, Александър Тунчев, Апостол Попов и вратарят Анатоли Господинов. Другите бяха от чуждестранните попълнения - Маркиньос, Стивън Сънди, Кристиян Супусепа, Тони Силва, Еденилсон Бергонси, Неманя Милисавлевич, Сендрино Мисиджан, Луис Соарес-Платини.

Григор Димитров отказа турнира във Вашингтон

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отказа участието си на започващия днес турнир във Вашингтон. Причина за решението на Гришо е настинка и инфекция на синусите. Българинът беше поставен под № 3 в схемата на надпреварата в американската столица. Григор трябваше да защитава 90 точки, след като преди година стигна до 1/4-финалите във Вашингтон, но те ще бъдат заменени от същия брой точки, спечелени на Мастърса в Монте Карло - турнир, който до този момент не влизаше в актива на българина. По този начин Гришо няма да отбележи спад в ранглистата и през следващата седмица отново ще се намира под № 9 в света. До началото на Ю Ес Оупън на 25 август, Григор Димитров по програма трябва да участва на два турнира – в Торонто (от 4 август) и в Синсинати (от 10 август).

Хиляди празнуват Рамазан байрям в Кърджали

Хиляди мюсюлмани стекоха рано тази сутрин в 240-те джамии в Кърджалийска област, за да отбележат големия религиозен празник Рамазан байрям. Най-многобройни бяха богомолците в централната джамия на Кърджали, която буквално беше препълнена. Наложи се част от мюсюлманите да проведат байрямската си молитва в двора на храма. Празникът в Кърджали започна с 30-минутна проповед, произнесена от председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

Катастрофа затвори пътя Бургас-Сарафово, стотици коли блокирани

Катастрофа, станала преди минути, затвори пътя Бургас-Сарафово, съобщи "Флагман". Произшествието е в района на аутлета, но все още не е ясно какви автомобили са катастрофирали. "В платното от Бургас към Слънчев бряг има стотици блокирани автомобили. Нищо не се вижда, само пушеци", заяви очевидец. Очаквайте подробности

Михайл миков е новият прецедател на БСП

Михаил Миков е избран за председател на БСП. Това се случи, след като той и Драгомир Стойнев стигнаха до балотаж за лидерския пост в партията. За Драгомир Стойнев са гласували 333-ма, или 46,9%. Михаил Миков са подкрепили 377, или 53,10%. 726 са гласувалите. Недействителни са се оказали 16 бюлетини.

неделя, 27 юли 2014 г.

Лос Анджелис в очакване на голямото земетресение

Лос Анджелис в очакване на голямото земетресение
Следващата година жителите на Лос Анджелис ще напълнят киносалоните, за да гледат касовия филм, наречен "Сан Андреас", в който се разказва за апокалиптично земетресение, помитащо града им, но тогава зрителите ще се запитат дали това няма да се случи действително, пише в. "Дейли телеграф". Южната част на земетръсния разлом, известен като Сан Андреас, който преминава край града, не е произвеждал мега земетресение с магнитуд от над 7,5 от 1680 г. и според сеизмолози такова силно земетресение е трябвало да има още преди 100 години. Серия от слаби земетресения в последните месеци отново накараха сеизмолозите да се запитат дали вторият по големина град в САЩ би издържал на мощно земетресение. В първите пет месеца на настоящата година имаше най-малко пет земетресения с магнитуд 4. За първи път подобно нещо се случва в Лос Анджелис от 1994 г. досега. Голямо земетресение е неизбежно, казва "царицата на трусовете", докторът по сеизмология Люси Джоунс, назначена неотдавна от властите на Лос Анджелис, за да подготви града за голямо земетресение. Джоунс, която е от американския Геофизичен институт, е популярна в Лос Анджелис вече от 20 години и нейните туитове относно сеизмичната активност се следят внимателно. Но сега доктор Джоунс е притеснена, а когато тя е притеснена, всеки друг в Лос Анджелис също трябва да се притеснява. Експертката е обезпокоена от броя на сградите, които не са били модернизирани и могат да рухнат при силно земетресение. Модернизирането на сградите, така че да бъдат сеизмично устойчиви е скъпо и включва например подсилване на сградите със стоманени скоби. Люси Джоунс припомня, че Лос Анджелис е бил застроен през 50-те и 60-те години на миналия век и всички бетонни сгради имат действителни проблеми. Според неотдавнашно изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис има 1451 бетонни сгради, които не са укрепени срещу трусове, в това число около 50 хотела, 50 църкви и 25 старчески домове. Смята се, че при силно земетресение 5 процента от тях или 75 сгради ще рухнат, но не може да се прецени кои точно. На три часа път северно от Лос Анджелис се намира разломът Сан Андреас. Той преминава през градчето Паркфийлд, населено само от 18 души. Те наричат градчето си на шега "световна столица на земетресенията". Посетителите пък са посрещани с табела "Бъди тук, когато се случва". Паркфийлд е най-щателно наблюдаваната земетръсна зона в света заради редовните трусове. Между 1857 и 1966 г. там е имало шест последователни труса с магнитуд 6 - средно едно на всеки 22 години. От 1980 г. в града е разположена батарея от сензори, в това число и в дупка, изкопана в самата разломна линия. Учените се надяват, че така ще разберат по-добре трусовете, случващото се по време на тях в и близо до разломите и това ще помогне да се правят прогнози за времето и силата на бъдещите земетресения. В Калифорния има стотици разломни линии, като учените откриват все нови и нови. Неотдавна стана ясно, че мол на стойност 200 милиона долара и небостъргач в Холивуд са построени точно върху две новооткрити разломни линии. Губернаторът на Калифорния Джери Браун иска да похарчи милиони долари, за да картографира всички разломни линии. Той прави прогнози 50 на 50 за силно земетресение в Лос Анджелис. През март имаше трус с магнитуд 5,1 - най-силният в Лос Анджелис от началото на годината. Трусът беше в разлома Пуенте хилс, който беше открит през 1999 г. Според сеизмолози трус с магнитуд 7,5 в разлома Пуенте хилс би бил "адският трус", защото разломът минава точно под центъра на Лос Анджелис. Експерти смятат, че такъв трус би убил до 18 000 души и би оставил няколко милиона без дом. Щетите биха били 250 милиарда долара. Според Люси Джоунс такъв трус се случва веднъж на 2500 години, но никой в Лос Анджелис няма представа кога е бил последният подобен трус. Разломът Сан Андреас който е по-далеч от центъра на Лос Анджелис ще убие по-малко хора, ако породи трус с магнитуд 8, казват експертите.

Zemetresenie dnes

лабо земетресение край София Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е регистриран в 03:59 часа, с епицентър на 14 км североизточно от София, на 11 км югоизточно от Нови Искър и на 10 км западно от Бухово, с дълбочина 10 км. Според Геофизичния институт на БАН магнитудът на земетресението е 2,2 по скалата на Рихтер с епицентър близо до Нови хан. Няма данни за пострадали и материални щети.

Watch Riddick 2013 online free

http://ffilms.org//?s=riddick+2013 Enjoy and Subscribe for more.

Watch online Transformars

http://ffilms.org//?s=transformers Copy the link and watch pp The link is tested and works....Enjoy and Subscribe

Тийнейджър задигна 6000 лева от шефа на родителите си

Инцидентът е станал в Стражица Хлапак изправи косите на родителите си и ги вкара в конфузна ситуация. Тийнейджърът се полакомил и обрал шефа на баща си. Нелепата история се разигра в търновското село Любенци. 15-годишното момче от Стражица открадна около 6000 лв. от къща, в която родителите му работели, пише "Стандарт". Ученикът свил сумата, докато собствениците на имота били на море. Кражбата лъснала в четвъртък, когато стопанката на къщата се върнала от почивка и подала сигнал в полицията. 37-годишната жена от Стражица се оплакала на униформените за липсващите пари. Потресената жена обяснила, че се върнала от почивка и открила разбита касата, в която семейството държало пачките. Полицаите бързо открили кой е крадецът. Оказало се, че той е син на семейство, което от години се грижело за животните на чорбаджиите. Ограбеното семейство било на почивка от 18 до 24 юли. През това време момчето демонтирало стъкло на прозорец, влязло в имота, разбило металния шкаф и задигнало сумата. Неговите родители не подозирали за набезите на наследника си върху спестяванията на работодателите им. При извършен оглед на необитаема къща в същото село полицаите са намерени 3120 лв. от откраднатите. С другата част от парите детето си купило мотопед от съседно село, който обаче по пътя за село Любенци се счупил. Оказало се, че повредата е сериозна и моторетката на става за нищо. След това младият крадец си купил и лаптоп, но след няколко часа бил разкрит от полицията и приключението му завършило. По случая е образувано досъдебно производство срещу 15-годишното момче.

Мъж падна от скала във Варна

15 минути висял хванат за клони Мъж падна от ската над плажа на Втора буна във Варна. След като се изтърколи със страшен шум по ската, мъжът, който бе облечен в камуфлажни дрехи, близо 15 минути вися хванат за клоните, пише Varnautre.bg. Странният мъж започна опити да се изкачва нагоре, но последваха нови падания и търкаляния по ската. В крайна сметка той успя да се добере до горе, по клони и храсталаци. Междувременно очевидци на инцидента позвъниха на тел. 112. След сигнала пристигнаха моторизирани полицаи "Сигма" - долу на плажа и пожарна кола - горе по алеята над ската. Служители на реда обаче не успяха да открият неизвестния мъж в камуфлаж, който след "приключението" изчезнал.

Трета жертва взе тежката катастрофа при Луковит

Трета жертва взе тежката катастрофа при Луковит - днес е починала в болницата пострадалата при произшествието Цветелина Таслакова от Плевен, съобщиха близките й. При инцидента на 5 май загинаха Владислав Горанов и Николай Менков, а бяха ранени Иван Гюмишев и Цветелина Таслакова. Роднините на жертвите и пострадалите сформираха в социалната мрежа група "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван", която даде пресконференция на 3 юли в пресклуба на БТА в Плевен. Майката на Влади, адвокат Галя Горанова, обяви двете каузи, за които се борят - по-тежки наказания при пътни престъпления и събиране на средства за закупуване на 10 съвременни реанимационни болнични легла. Горанова посочи, че при сегашното законодателство, въпреки тежестта на пътните инциденти, виновниците получават леки присъди, често пробация, което е несправедливо за паметта на загиналите. Тя съобщи, че чрез депутати са внесли в Народното събрание изменения на Наказателния кодекс, които да не позволяват пробацията, а наказанията да бъдат по-тежки - лишаване от свобода.

14 задържани при полицейска акция в Бургас

При поредната специализирана полицейска операция, проведена на територията на Слънчев бряг, са задържани 14 души. Шест от тях за притежаване и разпространяване на наркотични вещества, четири - проституиращи, трима – упражняващи уличен чейндж и извършител на кражби на лично имущество. В хода на акцията са проверени 320 души. Сред тях един, обявен за издирване по Шенгенската информационна система и един за общодържавно издирване. Полицаите са проверили 86 моторни превозни средства. Съставени са 11 акта / пет от тях по Закона за българските документи за самоличност, пет по Наредба № 1 на община Несебър и един за неизпълнение на полицейско разпореждане/. Проверени са два еротични бара, като на единия от тях е съставен акт по чл. 178 от Закона за устройството на територията.

Мвр ни шпионира в моловете

Обектите ще сътрудничат на полицията за сигурността на пътя Камери на молове и бензиностанции ще следят за нарушения по пътя. Нововъведението е част от набор от мерки, които МВР ще предприема във връзка с ограничаването на произшествия. Според информацията, вътрешното ведомство вече се е договорило със собствениците на различни търговски обекти, бензиностанции, паркинги и мотели. При регистриране на нарушения на правилата за движение, охранителите там ще подават сигнал до полицията. Освен това, те ще могат да предоставят снимки и видео записи на заснетите нарушители. Друга цел, която са си поставили от министерството, е да бъдат предприети мерки за по-бързо извършване на граничен контрол. Идеята е да се редуцират огромните опашки по граничните пунктове на влизане и на излизане от страната

Валутния борд

Най-лесният начин да загубим парите си е да се наредим на опашка, за да ги изтеглим, заяви финансистът Финансовата система на България е стабилна, няма опасност нито за банките, нито за валутния борд. Това заяви в "Гореща точка" по TV7 Муравей Радев, финансов министър в правителството на Иван Костов (1997-2001). По думите му в момента ситуацията е коренно различна от тази през 1996 г. и сценарият от тогава е неприложим сега. Кризата в момента не се дължи на слабост на банките или на липса на пари, категоричен е финансистът. Ако искаме да загубим парите си, най-лесният начин е да се наредим на опашка, за да ги изтеглим, предупреди Муравей Радев. Той допълни, че ако има намеса на Международния валутен фонд (МВФ), тя ще е полезна с дисциплиниращата си функция и ще накара правителствата най-после да започнат дълго отлаганите структурни реформи.

Парите от КТБ

Близък до банката, който сега играе в другия отбор е взел липсващите 206 млн. лв., смята адвокат Христо Ботев Ситуацията с Корпоративна търговска банка отново извади на преден план въпроса кой – кой е взел липсващите 206 млн. лв. Това е човек, който е бил свързан с банката и в момента играе в другия отбор. Някой, който е имал достъп навсякъде в банката и авторитета да прави каквото си пожелае, заяви в "Добро утро, България!" по TV7 адвокат Христо Ботев, който защитава задържаната зам.-главна счетоводителка на КТБ Борислава Тренева. Графологична експертиза е показала, че са фалшифицирани подписите на Цветан Василев и управителя на "Бромак" Иван Стойков под протокол-разписка, в който се казва, че "Бромак" приема, че дължи на КТБ 206 млн. лв. Сега трябва да се установи кой е фалшифицирал подписите. "Не вярвам, че две счетоводителки и една касиерка ще си позволят да направят такова нещо. Ако те са опасни за националната сигурност, с какъвто мотив ги задържаха, Бог да пази България", коментира адвокат Ботев. Той предположи, че "делото ще потъне в едни шкафове" и нещата ще си тръгнат в нормален ритъм, но очаква удари към висшите етажи в КТБ.

Падна руски миг 29

Пилотът на МиГ-29 отказал да се катапултира и загинал Изтребител МиГ-29 от руските военновъздушни сили се разби днес при учебен полет край южния град Астрахан и пилотът загина. "Ръководителят на полетите заповяда на пилота да се катапултира. В опит да спаси машината обаче летецът не пусна лостовете и загина", заяви пред агенцията генерал-майор Игор Конашенков, оглавяващ пресслужбата на министерството на отбраната в Москва. При изпълнение на учебна задача изтребителят изгубил управление и рухнал на земята на 30 км северозападно от Астрахан. Избухнал пожар, за чието овладяване били изпратени пет пожарни коли с 21 служители от министерството на извънредните ситуации. Машината е паднала далеч от жилищни сгради, местни жители не са пострадали, увери източник от органите на реда. "На земята няма разрушения", уточни генерал Конашенков и добави, че комисия на министерството вече е на път за местопроизшествието. По предварителни данни катастрофата е предизвикана от отказ на авиационната техника, съобщи пред журналисти генерал-лейтенант Виктор Бондарев, главнокомандващ военновъздушните сили на Русия. Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services